Nytt larm mot attacker på skola – hör megafonen ljuda

En knapptryckning i mobilen och så ska en grupp utvalda personer på Dalviksskolan snabbt kunna larma om något händer i en säkerhetsapp.
Rektor Per Johansson har också köpt in åtta megafoner i väntan på appen. Larmsignalen från megafonerna hörs över hela Dalvik.

Skolattacken i Trollhättan för drygt två år sedan, den på Jokela skola i Finland år 2007 eller attacker mot skolor i övriga delar av världen vill många av oss helst glömma för att det är så hemskt. Men säkerhetsarbetet på skolorna har börjat och Dalviksskolan är en av de skolor som är igång.

— Vi kan inte bygga stängsel kring våra skolor men vi ska inte heller bara sitta och vänta och inte göra någonting. När vi exempelvis lyssnade på föredrag om hedersrelaterat våld för ett tag sedan insåg vi att vi inte hade någon handlingsplan för alla eventuella attacker mot vår skola, säger Per Johansson och berättar att det var skolans skyddsombud som gav skolledarna en spark i baken för att sätta igång arbetet.

Dalviksskolan är en grundskola från förskoleklass till årskurs sex och med fritidsavdelningar. Skolan har åtta olika byggnader med många entréer. Frågorna som ledamöterna i en utvald grupp ställde sig var hur man skulle agera vid en krissituation eller vid väpnat våld i skolan.